واکاوی چالشهای کارخانجات قند خراسان رضوی
در بیست و نهمین جلسه دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان در سال جاری، موانع و چالشهای حفظ نباتات، بالابودن هزینه مبارزه با آفات و بیماریها در حوزه کشاورزی، کمبود کلینیکهای مجاز آزمایش پاتولوژیک و موانع و چالشهای کارخانجات قند استان، بررسی گردید.
تاثیر کنتورهای آبی هوشمند در میزان مصرف آب بخش کشاورزی
غلامحسین ساربان، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، با اشاره به محدودیتهای آبی به عنوان مهمترین و بزرگترین دغدغه در حوزه کشاورزی، گفت: کنتور هوشمند آب یکی از بهترین راهکارها برای شناسایی میزان مصرف آب است که از این طریق میتوان حجم مصرفی آب در ماههای پر مصرف سال و همچنین دورههای پر مصرف رشد نهال و گیاهان مختلف را تشخیص داد. با نصب کنتور برای مزارع کشاورزی استان، نتایج و دستاوردهای خوبی، کسب شده است.
وی از مبارزه با آفات به عنوان یکی دیگر از مسائل مهم بخش کشاورزی نام برد و گفت: در استان خراسان رضوی حدود ۲۰۰ نوع آفت در حوزه کشاورزی وجود دارد که بر سر راه کشاورزان مشکلات متعددی ایجاد میکند. در راه مبارزه با آفات، روشهای متعددی وجود دارد که آخرین راهکار، مبارزه شیمیایی است. در این عرصه، استفاده درست و به موقع از سم، موضوع بسیار بااهمیتی است و حجم سموم کشاورزی مصرفی با توجه به سال زراعی متفاوت است.
ساربان ادامه داد: هماکنون در استاندارد کشوری به ازای هر هکتار حدود ۶۵۰ تا ۷۰۰ گرم ماده موثره سم در بخش کشاورزی استفاده میشود که میزان مصرف آن در خراسان رضوی نیز همین مقدار است. میزان مصرف سموم کشاورزی در استان همگام با استاندارد جهانی است و بایستی به این نکته توجه داشت که مردم نسبت به محصولات کشاورزی که در فرآیند آن از سم استفاده شده است، دغدغههایی دارند.
افزایش پنج برابری قیمت کود اوره
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنانش به افزایش قیمت کود اوره اشاره و اظهار کرد: اخیراً هر کیسه کود اوره از ۱۵۰ هزار تومان به ۷۵۰ هزار تومان رسیده است. این درحالی است که کود اوره در ایران تولید میشود و در تولید آن هیچ محدودیتی وجود ندارد. با افزایش قیمت کود، قیمت تمام شده و نهایی یک محصول افزایش پیدا کرده و در نتیجه قیمت نهایی مصرف کننده نیز افزایش مییابد.
وی افزود: برخی از کشاورزان اطلاعات کافی در خصوص استفاده از کود یا سموم کشاورزی ندارند و تمایلی هم به پرداخت هزینه کارشناس و مشاور برای تهیه کود و سم را ندارند. لذا برای خرید تنها به نظرات فرد فروشنده و قیمت آن محصول توجه میکنند.
نیاز سالانه کارخانجات قند استان یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن چغندر قند
ساربان در بخش دیگری از سخنانش از وضعیت کشت چغندر در استان گفت و اظهار داشت: در ۱۹ شهرستان استان و در مناطق معتدل و سرد، کشت چغندر صورت میگیرد. جوین، جغتای، تربت حیدریه، چناران، فریمان، تربت جام، مشهد و قوچان از شهرستانهای شاخصی هستند که چغندر قند در آنها کشت میشود. نیاز روزانه ۷ کارخانه چغندر قند استان در سال (با میانگین ۱۰۰ روز کاری) ۱۷ هزار تن چغندر قند در روز است است. که در حال حاضر بین ۹۰۰ تا یک میلیون تن نیاز کارخانجات قند استان، از کشت چغندرقند در داخل استان تامین می شود و ۲۵۰ هزا تن چغندر قند از استان های غربی وارد می گردد که در مجموع باز هم ۵۰۰ هزارتن از ظرفیت اسمی کارخانجات چغندر قند استان خالی باقی می ماند. پیشنهاد جابهجایی کارخانههای مازاد خراسان رضوی به دیگر استانهایی که کمبود تولید دارند، داده شده است.
وی تاکید کرد: سیاست دولت در توزیع شکر به مصرف کننده، ارائه کالا با قیمت ارزان است. این در صورتی است که قیمت تمام شده هر کیلو شکر در ایران، حدود ۲۱ هزارتومان است و در دیگر کشورهای جهان قیمت فروش آن ۱۷ هزارتومان است. به همین دلیل برخی شکر را از کشورهای همسایه وارد میکنند.
نرخ فعلی شکر منطقی نیست
در ادامه این جلسه، احسان اژدری، مدیرعامل شرکت قند تربت حیدریه با گلایه از قیمت گذاری دستوری دولت در حوزه قند و شکر گفت: در سال جاری، بعد از پایان یافتن فصل کشت چغندر قند، قیمت این محصول ۳۰۰ هزارتومان تغییر پیدا کرد. همچنین، نرخ شکر حدود ۴۰درصد افزایش یافت. باتوجه به وضعیت موجود، نرخ فعلی شکر منطقی نیست؛ زیرا قیمت چغندر قند چندین برابر شده است. کارخانجات نیز به ارائه هر نرخی به مردم راضی نبوده و نیستند. از طرفی، با واردات شکر به قیمت هر کیلوگرم ۱۴ هزارتومان، کارخانجات دیگر نمیتوانند شکر تولید و ارائه کنند.
وی با بیان اینکه نرخ تصفیه شکر مناسب نیست، اظهار کرد: کارخانجات قند و شکر استان در خصوص شکر خام بسیار زیان کردند. پیشنهاد میکنم اگر در کشور با مشکل تامین چغندر قند مواجه هستیم، شکر خام تولید شود. البته این در صورتی دارای توجیه است که نرخ تصفیه افزایش یابد.
وی از هزینه سرسامآور حمل و نقل چغندر به کارخانجات قند گفت و تصریح کرد: باتوجه به نرخ فعلی شکر و قیمت تمام شده هر کیلو شکر، تولید این محصول برای ما فاقد توجیه اقتصادی است.
ساربان نیز در این بخش از نشست، گفت: با گفتوگو و آزادسازی برخی قیمتها، میتوان مشکلات و دغدغههای بخش خصوصی فعال در حوزه تولید قند و شکر را برطرف کرد. قیمت دستوری دولت برای کارخانجات قند از قیمت تولید این محصول کمتر است و این مسئله برای کارخانجات دردسرساز شده است.
تمایل انجمن شکر کشور به واردات این محصول
حمیدرضا نوری، کارشناس سازمان جهاد کشاورزی استان نیز بیان کرد: یکی از مشکلات اساسی کارخانجات قند خراسان رضوی، حضور نداشتن هیئت مدیره انجمن قند در جلسات مرتبط با این محصول است. حجم عمده قند کل کشور را خراسان رضوی تامین میکند. این در صورتی است که صنایع و کارخانجات با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند. این کارخانجات از دولت طلبکار هستند و هنوز مطالبات خود را دریافت نکردند. انجمن شکر کشور بایستی بیشتر در این زمینه پیگیری و مطالبه گری کند؛ اما این تشکل در این زمینه ورود نمیکند و تمایل زیادی به واردات شکر دارد.
نوری خاطرنشان کرد: افزایش قیمت شکر در بازار تاثیر بسزایی دارد. از طرفی، این محصول برای مردم بسیار بااهمیت است و هیچکس نمیتواند یک کالای اساسی را از لیست کالاهای اساسی کشور حذف کند.
موانع و چالشهای حوزه نباتات
در ادامه فاطمه حلاج نیا، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص چالشهای حوزه حفظ نباتات در استان، عنوان کرد: در دنیا حفظ نباتات و شناسنامه آنان بسیار با اهمیت است. تولیدکننده باید زیر نظر کارشناس گیاه پزشکی و کارشناس فنی کاشت را انجام دهد و برای جلوگیری از سوء استفادهها، فروشگاههای فروش سموم کشاورزی، بذر و کود بایستی بازرسی شود و ارزیابی سموم عرضه شده انجام گیرد. همچنین، از فروش سموم تاریخ گذشته بایستی جلوگیری گردد. بر همین اساس، بازرسی از محلهای فروش سموم کشاورزی، آزمایش سموم، جلوگیری از عدم فروش سموم تاریخ گذشته، انجام آزمایشات کاربردی و… از اقدامات بخش حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان است.
وی با اشاره به فعالیت ۱۷ شرکت پخش سموم کشاورزی در استان، تاکید کرد: در استان خراسان رضوی جمعا ۵۲۰ فروشگاه سموم کشاورزی وجود دارد. مسئول فنی این فروشگاهها بایستی اطلاعات کاملی از سموم کشاورزی و قانون نباتات داشته و به آن عمل کنند. تغییر بسته بندی سموم به هیچ عنوان مجاز نیست. در برخی از فروشگاهها، سموم نباتات به صورت بستههای نامعلوم بستهبندی و به عنوان سم سوسک و ساس فروخته میشود. این موضوع در برخی فروشگاههای سموم کشاورزی سطح شهر مشهد نیز مشاهده شده است.
اجرای دستورالعملهای جهانی در مصرف سموم کشاورزی
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان ادامه داد: طی ماههای آتی هیئت نمایندگانی از روسیه و اتحادیه اروپا برای بازرسی و بررسی میزان مصرف سموم کشاورزی در محصولات غذایی به ایران خواهند آمد. با توجه به اینکه محصول نهایی باید به تایید کشور هدف برسد، بایستی دستورالعملهای جهانی را اعمال کنیم و میزان مصرف سموم باید به اندازه میزان جهانی باشد.
لیلا دهنوی، رئیس اداره غذا معاونت غذا و داروی داشنگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: در حال حاضر پایشی در بخش سموم عرضه و توزیع شده در فروشگاههای سطح شهر انجام نمیگیرد. براساس طرح سال ۱۳۹۳، نمونهبرداری از نباتات برای آزمایش انجام میشود و در صورت عدم انطباق به بخش حفظ نباتات جهادکشاورزی اعلام میگردد.
در ادامه ملیحه نوروز بیگی، نایب رئیس اتحادیه گلخانهداران استان گفت: جمعآوری سموم از فروشگاهها راهکار منطقی نیست. فروشندگان باید ضوابط و دستورالعملهای فروش را دریافت و به صورت قانونی به آن عمل کنند.
وی با بیان اینکه بسیاری از سموم کشاورزی خارجی به صورت قاچاق وارد کشور میشود، گفت: برای تولید سموم بیولوژیکی میتوان از دانش و تجربه شرکتهای دانشبنیان ایرانی استفاده و از آنان حمایت نمود.
نوروز بیگی تاکید کرد: به دلیل عدم تعرفهگذاری صحیح و مجاز خدمات در کلینیکهای گیاه پزشکی، افراد متخصص به سمت فروش گیاهان رفتهاند. از سویی، عدم اطلاعات کافی فروشندگان یکی از موضوعات مهم در زمینه عرضه و فروش سموم کشاورزی است و این در حالی است که کشاورزان برای صادرات محصولات خود باید بدانند از چه نوع کود و سموم کشاورزی برای هر محصولی باید استفاده کنند.
اهرم بازدارنده برای مقابله با متخلفان فروش سموم کشاورزی وجود ندارد
سپس، مهدی خسروی، معاون برنامهریزی سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان به ایراد سخن پرداخت و با بیان اینکه اهرم بازدارندهای برای مقابله با متخلفان فروش سموم کشاورزی غیرمجاز وجود ندارد، گفت: در صورت جمعآوری تمامی فروشگاههای سطح استان، تبلیغات و فروش غیرحضوری سموم غیرمجاز کشاورزی را شاهد خواهیم بود و وقتی کشاورز از هر طریقی سموم کشاورزی خود را تامین کند، نمیتوان بر روی آن نظارتی انجام داد.
امید جلالی، مدیرعامل اتحادیه خدمات کشاورزی خراسان رضوی نیز اظهار کرد: مشکل اصلی در فروش سموم کشاورزی، مجوزهایی است که اتاق اصناف برای فروشگاههای بعضا متخلف صادر میکند. اگر تنها یک محصول از یک صنف در فروشگاههای غیر مجاز وجود داشته باشد، اتحادیه برای فروش محصول صنف خود به او مجوز میدهد و متاسفانه ابزار نظارتی لازم در این حوزه وجود ندارد.
علی اکبر لبافی، رئیس دبیرخانه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان در جمع بندی مباحث مطروحه بیان کرد: با عنایت به آنچه در این نشست مطرح شد، میتوان پیشنهاد داد که اهلیت سنجی و بررسی های شناخت از توانایی ها و تخصص متقاضیان صدور مجوز فروشگاههای عرضه سموم کشاورزی، از سوی سازمان نظام مهندسی کشاورزی انجام گیرد و مجوز نهایی در حوزه اصناف باشد.
مهدی خسروی، معاون برنامهریزی سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان در پاسخ گفت: در حال حاضر برای دریافت مجوز صنوف مرتبط با بخش کشاورزی، ابتدا نظام مهندسی کشاورزی موضوع را تایید کرده و سپس به اتاق اصناف ارسال میکند.
در بخش پایانی این نشست، لبافی خاطرنشان کرد: پیشنهاد قانون خاص سموم به زودی به مجلس شورای اسلامی خواهد رسید تا در صورت تحقق، بخشی از مشکلات این حوزه مرتفع گردد. همچنین، جلسه کارشناسی تخصصی با حضور نمایندگان نظام مهندسی کشاورزی، اصناف و حفظ نباتات جهاد کشاورزی برگزار خواهد شد تا در خصوص مجوز صنف کود و بذر، مشورت و همافزایی صورت گیرد.
اخبار
- درخشش شرکت قند تربت حیدریه برای چهارمین سال متوالی در جشنواره امتنان استان خراسان رضوی
- برگزاری جلسه تقدیر از پیمانکاران وکشاورزان نمونه و برتر چغندر قند شرکت قند تربت حیدریه
- آگهی استخدام
- برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت قند تربت حیدریه برای سال مالی منتهی به۱۴۰۳/۰۴/31
- کسب افتخاری دیگر و دریافت لوح تقدیر چهارستاره ارزیابی هفتمین دوره جایزه ملی تعالی و پیشرفت توسط شرکت قند تربت حیدریه
- تقدیر از واحد تولیدی شرکت قند تربت حیدریه بعنوان واحد برتر صنایع غذایی استان خراسان رضوی درسیزدهمین همایش روز جهانی غذا
- آگهي دعوت به مجمع عمومي عادي ساليانه صاحبان سهام براي سال مالي منتهي به 1403/04/31
- آغاز تحویل چغندر هفتاد وچهارمین دوره بهره برداری شرکت قند تربت حیدریه
- آگهی استخدام شرکت قند تربت حیدریه
- شروع تحویل چغندر شرکت قند تربت حیدریه از 5 مهر ماه 1403
- راه اندازی کارخانه قند تربت حیدریه و آغاز هفتادو چهارمین دوره بهره برداری با آغاز تصفیه 15 هزار تن شکر خام .
- تقدیر از دانش آموزان ممتاز فرزندان کارکنان خانواده بزرگ شرکت قند تربت حیدریه
- شرکت تعدادی از مدیران و کارکنان شرکت قند تربتحیدریه در ویژه برنامه جشن خداقوت کارگر در ورزشگاه امام رضا(ع)
- برگزاری مراسم بزرگداشت هفته کارو کارگر و هفته بسیج کارگری در شرکت قند تربت حیدریه .
- تحقق ۹۵ درصدی برنامههای استراتژیک شرکت قند تربت حیدریه در ۱۴۰۲
- برگزاری مراسم افطاری خانواده بزرگ شرکت قند تربت حیدریه
- حضور پور شور کارکنان شرکت قندتربت حیدریه در مراسم راهپیمایی روزجهانی قدس واعلام برائت از اسرائیل غاصب صهیونیستی کودک کش
- برگزاری مجمع عمومی فوق العاده شرکت قند تربت حیدریه با موضوع افزایش سرمایه
- آگهي دعوت به مجمع عمومي فوق العاده صاحبان سهام
- برگزاری هفتمین دوره ارزیابی جایزه ملی تعالی و پیشرفت با حضور ارزیابان محترم، مدیرعامل، مدیران، وتعدادی از کارکنان شرکت قند تربت حیدریه.